Päiväretki Siguldaan!

Aikaa on vierähtänyt mutta ei se mitään. 
Pääsiäisen Riian reissulla pohdittiin eka että mennään käymään jurmalassa, mutta sitten vaihdettiin se Siguldan linnoihin ja päätös näin aikasin keväällä oli hyvä idea. Jurmala on kesäkaupunki ja todettiin että näin keväisin siellä ei ole mitään nähtävää tai koettavaa, kuin ehkä juuri kesällä.

Siguldaan pääsee Riiasta hyvin monella eri kulkuvälineellä. On bussia, pikku bussia ja junaa, eikä matka kestä kuin tunnin ja maksaa vain pari euroa. Me otimme menomatkalla junan ja paluumatkalla bussin. Täytyy kyllä sanoa, että junamatka oli kyllä itselleni ihan oma kokemukseni. Junat olivat vanhat, mutta lähinnä väliasemat kiinnitti huomioni. Asemia oli keskellä metsää, laituri oli vain pari laudanpalaa, eikä välttämättä penkkiäkään ollut. Oikeasti juna pysähtyi vain keskelle metsää. Keskelle ei mitään. Suosittelen ainakin toiseen suuntaan menemään junalla.


Sigulda ja sen lähialueet

Sigulda on aika pieni kaupunki ja siellä ei ole paljoa mitään, mutta kuitenkin niin paljon. Majotuksia/ruokapaikkoja/kauppoja siellä ei paljoa ole, mutta alueella on isot ulkoilu reitit, paljon tekemistä lapsille ja paljon myös aktiivilomaa kaipaaville. Esimerkiksi linnoille pääsee helposti kävellen, mutta esim lapsiperheellä on ihan hyvä olla auto, jos esimerkiksi meinaa käydä useammassa paikassa päivän aikana. Siguldassa on paljon taidetta, ja niitä voikin nähdä joka puolella. Kaverini halusi nähdä esimerkiksi kävelykeppi -puiston, mutta taidetta näkyy joka puolella. Sigulda on hyvä aika pääsiäisenä. Aamulla paikka oli hiljainen, eikä eloa näkynyt, mutta Turaidasta takaisn tullessa oli kaduille kertynyt jo hieman elämää mm. lapsiperheiden muodossa. Mitenkään ahdasta siellä ei kuitenkaan ollut, vaikka olikin pientä pääiäis häppeningii.

Googlailessa löysin vuoden 2014 oppaan, missä kerrottu mitä kaikkea Siguldassa voi tehdä. Sinne pääset tästä! Lista on todella laaja ja löytyy varmasti jokaiselle jotain.

Siguldan
Uusi Linna

Siguldan ja Turaidan linna!

Oltiin otettu jo Riian Vanhankaupungin turisti infosta Siguldan kartta ja sen avulla lähdettiin sitten suunnistamaan Gondoli hissille ja sieltä joen ja moottoritien yms. yli. Ylityksen jälkeen, lähdimme seuraamaan puisia nuolia (joissa ei lukenut mitään) ja käveltiin Turaidan linnalle asti. Näin kun on 2 jotka ei harrasta liikuntaa ja ainakin näin yhdelle huonokuntoselle, matka rupesi ottaa voimille.

Jossain vaiheessa emme enään tienneet, mihin merkitty polku jatkuu, joten lähdimme kävelemään tietä pitkin. Nousu oli jyrkkä ja luultiin jo ettei löydetä ikinä perille ja että ollaan eksytty. Lopulta linnalle päästiin, otettiin pieni huilitauko ja lähdettiin kiertämään linnaa. Kyseinen reitti linnalle kannattaa kävellä myös siksi, että nekin liittyy linnan historiaan. Kuten kuvassa oleva luola. Mikäli et halua kävellä, menee Turaidan linnaan myös bussi, vajaan euron hintaan. Me menimme bussilla takaisin Siguldan puolelle.

Siguldan linna sijaitsee noin 1,3 km päästä Siguldan juna - ja linja-auto asemalta ja mulla ei valitettavasti ole juurikaan kerrottavaa Siguldan linnasta. Linnaan kuuluu sekä uusi että vanha osa ja kesäisin siellä järjestetään oopperajuhlia.

Siguldan
Keskiaikainen Linna

Turaidan Ruusu!

Legenda kertoo Maija nimisestä tytöstä, joka adoptoitiin  vuonna 1601 sodan jälkeen, kun eloonjääneitä etsittiin. Yksi Turaidan linnan työntekijöistä löysi pienen tytön, kuolleen äidin sylistä. Maijasta kasvoi niin kaunis nuori nainen, että häntä alettiin kutsumaan Turaidan Ruusuksi.

Maija rakastui Gauja -joen toisellapuolella olevan Siguldan linnan puutarhuriin Viktoriin. Syksyllä 1620, Viktor ja Maija oli menossa naimisiin ja vähän ennen häitä, Maija sai Viktorilta kirjeen, jossa pyyti Maijaa tulemaan tutulle tapaamispaikalle Gutmanis luolalle.


Maija lähti luolella Lentan, adoptioisänsä tyttären kanssa. Luolassa ei odottanutkaan Viktor, vaan puolalainen aatelismies/sotilas nimeltä Adam Jakubowski. Adam yritti pakottaa Maijan vaimokseen, mutta Maija lupasi antaa hänelle taikahuivin, mikäli ei pakota häntä naimisiin. Taikahuivin kerrotaan tuovan kantajalleen immuniteetin loukkaantumiseen (joissain kerrotaan myös, että huivia ei pystynyt leikata) ja maija ehdotti että testataan toimivuus heti.  Adam löi maijaa kirveellä, eikä huivin taikavoimat toimineet.


Illalla Viktor saapui luolaan ja löysi murhatun kihlattunsa ruumiin. Viktoria syytettiin maijan murhasta, mutta todistajat (Lenta ja yksi toinen) olivat Viktorin puolella ja hänet päästettiin vapaaksi. Viktor hautasi Maijan Turaidan linnan viereen ja istutti siihen lehmuksen ja lähti sen jälkeen maasta pysyvästi pois. Myöhempien arkistotutkimusten mukaan, sotilas Adam hirtettiin.

Kaikki kuvat ovat minun tai kaverini Marian ottamia!

Ei kommentteja

Kiitos kommentista :) Julkaistaan hyväksymisen jälkeen.