Riika: Vanha kaupunki

Riika,
Vanha Kaupunki
Lue edellinen postaus täältä!

Tätä Riian postausta (ja varmaan seuraavaakin) oli todella vaikea saada kirjotettua. Odottelin kaverin kuvia, mutta toistasataa hyvällä laadulla otettuja kuvia ei ilman muistitikkua niin vaan siirretä. Ihan kaikkiin kuviin en ole tyytyväinen ja jos on ollut harmaa sää, sitä ei edes kuvankäsittely pelasta ja teksin kirjoittaminen vaati hieman googlailua.


Ekana aamuna aamupalan jälkeen heitettiin kimpsut ja kampsut päälle ja otettiin suunnaksi ihan ekana Riian Vanha kaupunki! Käveltiin pitkin poikin kaupunkia ja käytiin matkan varrella kirkoissa yms nähtävyyksissä.

Riga Town Hall Square

Riga Town Hall Squarella, eli suomeksi varmaan kutakuinkin Raatihuoneen aukiolla (?) sijaitsee mm. Mustapäiden talo (House of Blackheads) ja Pyhän Pietarin kirkko (St. Peter's Church),

Mustapäiden talo rakennettiin alun perin Riian suurelle killalle rakennettiin 1300-luvulla ja rakennus edustaa Gotiikan tyylisuuntaa. Mustapäiden kilta/veljeskunta otti rakennuksen käyttöön 1400-luvulla, mutta osti sen vasta 1700-luvulla. Rakennus vaurioitui toisessa maailmansodassa ja rakennettiin uudestaan 90-luvulla Riian 800-vuotis juhliin.

Mustapäiden veljeskunta on naimattomien kauppiaiden veljeskunta ja lähtenyt 1300-luvulta  Liivinmaalta. Legendan mukaan sai alkunsa ryhmästä ulkomaisia kauppiaita jotka osallistuivat Tallinnan puolustamiseen yrjönyön kapinan aikana. Myöhemmin mustapäät ovat tehneet myös hyväntekeväisyyttä, juhlia, konsertteja sekä kokosi taideaarteita. Veljeskunnan vaakunassa esiintyy Pyhä Mauritius.

Riian Pyhän Pietarin kirkko rakennettiin 1200-luvun alkupuolella ja sitä laajennettin 1400-luvulla. Nykyinen torni valmistui 1746 ja siihen on salama osunut 6 kertaa, joista vuonna 1666 sekä 1721 torni paloi ja romahti. Kirkossa kuvia palavasta tornista.  Ennen toista maailmansotaa kirkon torni oli euroopan korkein puurakennus. Neuvostoliiton aikana sinne rakennettiin hissi jolla mekin "kiivettiin" ylös asti. Hississä oli nuori mies jakkaralla joka kattoi puhelimella netflixiä. Mikäs siinä jos työsi on painaa nappia hississä.

Cat House,
Riika
Kissatalo! Erään kertomuksen mukaan, rikasta kauppiasta ei otettu mukaan Suurkillan veljeskuntaan ja katkeroitui siitä. Rakennutti talon ja katolla kaksi vihaista kissaa, perseet hännät kohti veljeskunnan talon suuntaan. Toinen tarina on, että tuli riitaa kaupunginvaltuutettujen kanssa ja perse häntä osoittaa siksi sinne. Veljeskunnan talo sijaitsi aikasemmin samalla suunnalla, kunnes se paloi ja rakennettiin uudelleen toisaalle.

St. Mary's Dome Cathedral

Riian tuomikirkossa järjestetään konsertteja hyvän akustiikan vuoksi ja kirkko on tunnettu suurista uruistaan.

Dome Square 
Pils Square
Church of Mary Magdalene
Freedom Monument
43 metrin korkuinen Vapauden monumentti on itsenäisyyden ja kansallisen ylpeyden merkki. Monumentti rakennettiin 1935, latvian itsenäisyyssodassa 1900-luvun alkupuolella kuolleiden sotilaiden kunniaksi. Neuvostoliiton aikana se määrättiin purettavaksi, mutta sitä ei kuitenkaan koskaan purettu.

Monumentin huipulla naishahmo, Vapauden jumalatar Milda pitelee käsissään kolmea kultaista tähteä, jotka kuvaavat Latvian kolmea historiallista aluetta, Kurzemea, Vidzemea ja Latgalea.

Monumentin alaosaa koristavat veistoshahmot on järjestelty useaan eri ryhmään, ja ne kuvaavat maan historian ja kulttuurin eri arvoja. Hahmot kuvastavat erilaisia käsitteitä, kuten työtä ja taistelua itsenäisyyden puolesta sekä erilaisia ammatteja, kuten kalastusta ja maanviljelystä. Yhdellä sivulla oleva kolmisanainen kaiverrus tarkoittaa "Isänmaan ja vapauden puolesta".

Monumentin juurella on usein kukkia ja paikalliset asukkaat tuovatkin kukkia lähes päivittäin. Kukkia lasketaan paljon suuremmissa määrin karkotusten muistopäivänä kesäkuussa ja itsenäisyyspäivänä marraskuussa.

 Sotilaat vartioivat vapauden muistomerkkiä päiväsaikaan ja vahtivuoroseremonia on tunnin välein, joten koita ajoittaa käynti monumenteilla tasatunnein. Me emme tätä älynneet tehdä.

Monumetti toimii monien julkisten ja virallisten kokoontumien keskipisteenä ja pääsiäisenä vanhasta kaupungista lähtikin kulkue todennäköisesti monumentin suuntaan.

Nativity of Christ Cathedral
Ortodoksinen Kristuksen syntymän katedraali on Baltian suurin Ortodoksinen kirkko ja rakennettiin venäjän vallan aikana oli hetken myös luterilainen kirkko, kunnes se muutettiin takaisin pelkäksi ortodoksi kirkoksi.

Kirkossa myydään pientä kirkko sälää ja tavaroita ja en tiedä onko pakollista, mutta kaverini neuvoi laittamaan huivin pään peitoksi. Onneksi oli siihen sopiva kaulahuivi. Muistaakseni kaikilla ei ollut päätä peitetty, vaikka se ilmeisesti kuuluu ortodoksiseen kirkko perinteeseen. Eli ei haittaa vaikka huvia ei olekkaan, mutta on kohteliasta laittaa mikäli sellainen on.

St. Gertrude Old Church

Gertruden kirkko on rakennettu 7 kertaa, hieman eri paikkoihin. Kirkovat ovat tuhoutuneet sodissa ja niistä on varastettu urkuja ja kelloja mm. venäjälle. Gertruden uusi kirkko sijaitsee pienen kävelymatkan päästä tästä vanhasta. Vanha kirkko jätettiin Saksan kieliseksi ja uusi kirkko sitten ilmeisesti latvian kieliseksi.

Koska kävimme kirkolla illalla, emme päässeet sisälle. Pimenevässä illassa kirkko oli hieman pelottava, liekö tämänkin arkkitehtuuri gotiikkaa? Musta mielenkiintosta oli myös kirkon sijainti, koska sijaitsi "liikenneympyrän" keskellä.

En ihan niin paljoa välitä euroopan kaupungeista tai vähemmän vanhoista kaupungeista, mutta tornista katsoessa, vanha kaupunki on kyllä kaunis!

2 kommenttia

  1. Näyttääpä kivalta Riika! Oon joskus ennenkin jotain postausta lukenut kaupungista, mutta jotenkin se jää vähän varjoon kun mietitään kaupunkilomakohteita. Olisi kyllä kiva tuolla käydä ja tosi helppokin läheisen sijainnin takia :) Musta tuo muistuttaa kuvien perusteella vähän Tallinnan vanhaa kaupunkia :)

    http://riikkamaria.blogspot.fi/

    VastaaPoista
  2. Niinhän se jää ja varsinkin nimennomaan vanhan kaupungin suhteen kun tosiaan näyttää aika samalta kuin tallinnassa, mutta Latviassa bussi- ja junalippuja saa eurolla, joilla pääsee lähikaupunkeihin. Itse kävimme Sigultassa missä oli jonkun verran kaikkea tekemistä ja nähtävää ja sitä suosittelen lämmöllä, mikäli rantapäivä Jurmalassa ei kiinnosta. Sigultastakin on tulossa jossain vaiheessa postausta.

    VastaaPoista

Kiitos kommentista :) Julkaistaan hyväksymisen jälkeen.