Bosgårdin luomutila

Käytiin työporukalla noin 15  minuutin ajomatkan päästä porvoon keskustasta olevalla Bosgårdin luomu tilalla missä lehmiä kasvatetaan lihoiksi luomuna. Paikka on alun perin rakennettu jo 1300-luvulla ja sen jälkeen suku jäänyt asumaan. Myös yksi maakunnan herroista on asunut aikoinaan siellä. Ja taisi esittelijä mainita myöskin hänen lapsuuden kotinsa sijainneen aikoinaan siellä, ellen väärin muista. Emot poikii kerran vuodessa, ja lapset menee sitten lihoiksi noin 1,5 vuotiaina. Lehmiä on muistaakseni 400. Vanhin emo oli muistaakseni 14 vuotias.

Lähin teurastamo on onneksi orimattilassa joten kuluja ei teurastamolle mentäessä hirveästi tule. Lehmät saavat liikkua vapaasti joko sisätiloissa (katos) tai ulkona. Kompostijätettä tehdään niin että karsinoihin menee vuorotellen lehmien jätöksiä ja siihen päälle heinää. Sitten karsina siivotaan ja tehään kompostijätettä joita levitellään sitten pelloille. Viljelyksen suhteen ovat omavaraisia ja lehmät syö oman tuotannon heinää. Lihoja voi tilata joko kotiin tuotuna, tai mahdollisesti käydä ostamassa paikan päältä tai helsingin hakaniemen kauppahallista. Puunhakkuussa ei tehdä avohakkuuta, vaan sieltä täältä harventamalla. Metsä on sekametsää ja pusikkoo. Ruoka siellä oli hyvää. Meille oli katettu pieni noutopöytä. valkosipuliperunaa, ratatouillea ja possu/nauta pataa. Olettaisin että nauta on heidän omastaan. Oli todella hyvää ja mureeta. Nams! Pitäisi joskus lähteä pidemmällekkin luontopolulle. Siellä on ilmeisesti jokin vanha linnoitus, ja reitti kiertää myös metsä alueen. Pohdin että tuo olisi oiva paikka pitää häät. Vihkiminen Porvoon vanhassa kaupungissa ja sen jälkeen tuonne tilalle jatkoille. Minun hääni kuitenkin luultavasti tulee olemaan jotain muuta, ettei muistuta liikaa siskon häitä. Noh, se nyt ei todellakaan ole ajankohtaista. 

2 kommenttia

 1. Anonyymi22.36

  Elämä maaseudulla olisi aika hienoa varmaan, en vaan ihan lähtisi maatila eläimiä sielä pitämään siihen ei osaaminen riittäisi ikinä :D hieno puoti tosin tossa kuvassa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuh! En itekkään osaisi lehmiä hoitaa. Sisko kylläkin. Itse voisin tulla sitten viikonloppuisin ratsastamaan ja silittelemään lampaita ja possuja. Jos siskolla olisi maatila. Tämäkin tila osa alueista on heidän omistamaa, ja osa vuokrattuna Porvoon kaupungilta. Ja ajo on tosiaan vain 15-20min päästä porvoon keskustasta. Itse en välttele maatilojen likaa, mutta en osaa käsitellä kunnolla isoja eläimiä eikä minulla ole tarpeeksi jämäkkää luonnetta temppuileville ja itsepäisille minua monta sataa kiloa painavammalle eläimelle.

   Poista

Kiitos kommentista :) Julkaistaan hyväksymisen jälkeen.